Wayne Wilson (HA!) en Jan de Jong (CDA) vragen zich af hoeveel ideeën tijdens de Motiemarkt worden ingebracht.
Wayne Wilson (HA!) en Jan de Jong (CDA) vragen zich af hoeveel ideeën tijdens de Motiemarkt worden ingebracht. Martin Monkel

Uw idee op de motiemarkt?

29 januari 2019 om 11:14 lokaal

HOUTEN ,,Heeft u een voorstel hoe Houten nóg beter, aantrekkelijker, veiliger of groener wordt?'' Meldt u zich dan aan voor de 'Motiemarkt' op donderdag 11 april en breng uw idee 'aan de man' bij de leden van de gemeenteraad. In dat geval wordt voor u een 'kraampje' gereserveerd in het gemeentehuis. Niet op de 'echte' markt, maar wel met hetzelfde doel. Dit jaar kan zo'n motie uw idee zijn!

door Martin Monkel

INITIATIEF Op 13 november 2018 heeft de gemeenteraad met ruime meerderheid een motie aangenomen over het organiseren van een 'initiatievenmarkt' of motiemarkt. Een motie is een middel van de gemeenteraad om invloed uit te oefenen op het beleid van de gemeente.
In het collegeprogramma wordt onder meer vermeld dat ,,er meer ruimte moet zijn voor experimenten en eigen initiatieven''. De gemeenteraad is van mening dat het indienen van initiatieven en ideeën moet worden gestimuleerd en aandacht van de samenleving nodig heeft. Met het organiseren van een motiemarkt wil de gemeenteraad een podium bieden om de kennis en invloed van de Houtense inwoners beter te benutten. ,,We gaan ook uitleggen wat een motie is en hoe dat werkt in de raad'' zegt Jan de Jong, raadslid voor het CDA. Samen met Wayne Wilson (HA!) en Wouter van den Berg (SGP) vormt hij een 'commissie' die het initiatief van de motiemarkt verder voorbereidt.

MARKT Een motiemarkt heeft de uiterlijke vorm van een gewone markt. Er staan kramen met burgers die een idee hebben voor de gemeente. De raadsleden lopen over de markt. Het is aan de burgers om de raadsleden te overtuigen van hun idee, terwijl de raadsleden in overweging nemen welke ideeën het waard zijn om in te brengen in de gemeenteraad. Als een raadslid overtuigd raakt van een idee, kan dat idee 'geadopteerd' worden. Hij/zij werkt dan samen met de initiatiefnemer van het idee uit tot een motie. Het raadslid zorgt dan voor de inbreng in de gemeenteraad. De 'op de markt gekochte ideeën' worden betrokken bij het opstellen van de Perspectiefnota 2020. Die nota wordt voor de zomer van dit jaar besproken en bevat de (financiële) uitgangspunten voor het beleid van volgend jaar.

Natuurlijk zijn er voor de burger ook andere mogelijkheden ideeën aan te dragen, bijvoorbeeld in het kader van de samenlevingsagenda (collegeprogramma) of via buurtinitiatieven. De bedoeling van een motiemarkt is de burgers op een creatieve manier bij de besluitvorming van de gemeenteraad te betrekken. In verschillende andere gemeenten wordt dit al toegepast. De heer De Jong heeft bij de gemeente Almere geïnformeerd hoe het daar tot nu toe is gegaan. ,,Daar kwamen in het eerste jaar 120 ideeën binnen en zijn daar heel positief over, ze doen dat nu al vier jaar''.

AANMELDEN U kunt zich tot en met 11 maart a.s. voor de motiemarkt aanmelden bij de griffie van de gemeente. Het formulier staat online https://fd8.formdesk.com/gemeentehouten/motiemarkt. Aan het deelnemen is een aantal spelregels verbonden. Zo kunnen organisaties met een winstoogmerk geen gebruik maken van de mogelijkheid om een idee te presenteren tijdens de motiemarkt. Ideële organisaties (non-profit) zijn welkom, waarbij het wel de bedoeling is dat de ideeën direct ten goede komen aan de Houtense samenleving. Voor meer informatie: griffie@houten.nl.

advertentie
advertentie