Drie sporttalenten genomineerd

30 januari 2019 om 15:41 lokaal

HOUTEN De laatste serie in de reeks van genomineerden voor het Sportgala Houten. Met nog een halve week voor de boeg stellen we vandaag de genomineerden Sporttalenten aan u voor. Dit jaar nomineerden de speciale jury maar liefst 3 talenten voor deze categorie! Ook leest u meer over de initiatieven die kans maken op de titel 'Beste Schoolsportinitiatief van Houten'.

door Sportpunt Houten 

Over de nominaties en prijs voor Sporttalent van het Jaar buigt, zoals elk jaar, een speciale jury zich. Deze jury bestaat uit de Sportmakelaar van Sportpunt Houten, het Sporttalent van het voorgaande jaar en vertegenwoordigers vanuit het Onze Lieve Vrouwe Broederschap, de organisatie die de prijs mogelijk maakt.

SPORTTALENTPRIJS Het Onze Lieve Vrouwe Broederschap (stichting OLVB) bestaat sinds 1999. De Broederschap zelf werd in 1479 gesticht door gegoede burgers van Houten en Schonauwen. Het doel van de stichting is om uit de renteopbrengsten van een startkapitaal van € 300.000,- uitkeringen te doen aan jongeren uit de gemeente Houten tot 25 jaar. De Sporttalentprijs die op het Sportgala Houten wordt uitgereikt, bestaat uit een Sporttalentprijs en een Aanmoedigingsprijs. Beide prijzen bestaan uit een aanzienlijk geldbedrag en een tinnen replica van de zilveren Broederschapsbeker. Met het geldbedrag wordt de prijswinnaars de mogelijkheid gegeven hun talenten professioneel verder te ontwikkelen.

ANOUK VAN MAREN 'Dat het sportief talent regent in Houten' is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden, maar – zoals Frank van Maren – zijn motivatiebrief voor zijn dochter begint 'sneeuwt het ook talent en komt Anouk van Maren in rap tempo door de sneeuwvlokken aangegleden'. Anouk, tien jaar jong, is het skitalent van Houten. Als jonge alpine-skiester blinkt ze uit op slalom én reuzenslalom en eindigt ze in 2018 bij bijna alle (inter)nationale toernooien op het hoogste podium. Zoals bij Kidscup en werd ze Nederlands Kampioen Aspiranten Indoor 2018 voor skiërs onder de 12 jaar. Een prachtige tweede plek was er tijdens het grootste internationale ski race event voor kinderen – de Kidstrophy – waar ruim 700 kinderen uit maar liefst 14 landen aan mee doen. Anouk verblijft in een jaar maar liefst 11 weken in de sneeuw en met het winnen van deze prijs biedt het Anouk de kans extra dagen in de sneeuw te gaan trainen om nog beter te worden!

RIK DAMEN De grootste nog jongste Benjamin van Volleybalverenigingen Taurus Rik Damen is het tweede genomineerde Sporttalent. Met zijn pas zeventien jaar heeft hij al heel wat mooie sportmomenten op zijn lijstje staan bij de club: met 12 jaar invallen in de hoogste A-selectie van Taurus en met 16 jaar uitkomen in de eredivisie bij de senioren. Maar, naast volleybal blijkt Rik ook nog een uitzonderlijk talent te zijn in Beachvolleybal en woont hij vanaf zijn 13e zelfstandig in Den Haag om het fulltime programma van Beachvolleybal Team Nederland te volgen. Rik – talent van de club – verbreedt graag zijn horizon, traint 2 keer per dag bij BeachTeam Nederland, doet dit jaar eindexamen in Den Haag én traint ook nog eens 3 keer in de week in Houten bij Taurus Heren 1 – die afgelopen seizoen de landelijke beker wonnen. Passie, gedrevenheid, doorzettingsvermogen én talent brengen hem daarnaast ook nog bij maar liefst twee nationale jeugdselecties; zowel bij Beach Team Nederland als Jeugd Oranje Indoor Volleybal hebben hem ingelijfd.

BRAM VAN BATTUM Derde genomineerde en ander zeventienjarig Sporttalent is Bram van Battum. Bram blinkt uit in de hockeysport en is een kind van de club. Bij HC Houten begonnen, maar als tienjarig talent overgestapt naar het Utrechtse Kampong. Daar maakt hij grote sprongen en wordt hij uiteindelijk in 2017 toegevoegd aan de Nationale Selectie Jongens onder 16 jaar, maar stroomt hij gedurende het jaar al snel door naar de selectie van Jongens onder 18 jaar. Waar hij dacht dat 2017 al een mooi jaar was, kon 2018 ook niet meer stuk. In mei wordt Bram opgenomen in de trainingsgroep van het Nederlands Elftal en speelt hij tegen onder andere tegen voormalig Olympisch Kampioen Argentinië, behaald hij in juli zilver op het EK voor junior landenteams (U18) met Nederlands Jongens A, wordt hij opgenomen in de trainingsgroep van Jong Oranje (tm 21 jaar) en behoort hij sinds augustus tot de selectie van landskampioen Kampong Heren 1, waar hij af en toe in de basis mag starten.

Alle drie de talenten hebben – hoe jong ze nog zijn – al prachtige resultaten geboekt en blinken ze ieder uit in hun eigen sport. Wat ook deze talenten kenmerkt is de absolute drive om de beste in hun sport te worden gecombineerd met een enorme dosis gezonde winnaarsmentaliteit. Ze proberen alle drie andere jeugdige sporters beter te maken en proberen een inspiratiebron te zijn voor anderen.

BESTE SCHOOLSPORTINITIATIEF Het Sportgala Houten is er voor om Sport en Bewegen in Houten een prachtig podium te bieden, en voor elk werkveld mogelijkheden te creëren. Nieuw dit jaar is daarom de categorie van het 'Beste Schoolsportinitiatief'. Scholen die een bijzonder initiatief ontwikkelt hebben waarbij sport en bewegen onder schooltijd centraal staat en die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken voor de uitvoering van het initiatief kwamen hiervoor in aanmerking.

Aankomende maandag zullen twee schoolsportinitiatieven meedingen om de prijs voor 'Beste Schoolsportinitiatief', te weten 'De boom met regenboogvruchten' van de Sint Michiel uit Schalkwijk en de 'Fit- en Talentenles' van de Van Harte School uit Houten. Wat de initiatieven inhouden, wat de scholen precies willen gaan doen en hoe ze dit aan willen pakken kunt u horen aanstaande maandag op het Sportgala Houten.

Maandag 4 februari vindt het Sportgala Houten plaats in Theater Aan de Slinger in Houten. Wilt u meer weten over alle genomineerden kijk dan op www.sportgalahouten.nl. Vragen? Mail naar info@sportpunthouten.nl.

advertentie
advertentie