Historische bomen op het Plein in het Oude Dorp
Historische bomen op het Plein in het Oude Dorp Herijking Visie Oude Dorp 2030

Ondernemersvereniging wil historische bomen Oude Dorp uitlichten

11 februari 2024 om 21:25 Lokaal Deel je nieuws

Houten, 11 februari 2024 - Ondernemersvereniging Het Oude Dorp organiseert samen met de Lionsclub Houten het Heerlijk Houten Festival 2024. Na het succes van 2023 vindt dit Festival op 9 mei 2024 opnieuw plaats. Hét festival in het Oude Dorp door en voor Houten en in het bijzonder voor de jeugd van Houten. Met haar deel van de opbrengst van de komende editie wil de Ondernemersvereniging de monumentale bomen op het Plein mooi gaan uitlichten.

Het Plein wordt gekenmerkt door een stuk of tien verspreid staande bomen. Een daarvan springt meteen in het oog: de bonte iep. Deze boom is in 1916 door het toenmalige kerkbestuur aangeplant. Hij is gezichtsbepalend voor het dorp. Voor zijn leeftijd ziet de iep er nog heel goed uit, zeker omdat iepen over het algemeen niet gigantisch oud worden. De iep wordt omringd door haagbeuken, een linde en esdoorns.

Fred Baak van de Ondernemersvereniging: “We verkeren in Houten in een unieke situatie dat we zo’n mooi dorpsplein hebben. Iedereen geniet van de bijzondere sfeer en de gezelligheid van het Plein. En velen gebruiken het Plein voor allerlei soorten bijeenkomsten. Ook als ondernemersvereniging spannen wij ons in om gezellige activiteiten op het plein te organiseren. Zoals het Heerlijk Houten Festival, maar denk bijvoorbeeld ook aan de Streekmarkt, Wijn op het Plein, het Oktoberfest en zo zullen er nog vele activiteiten volgen. Net als de verschillende gebouwen zijn ook de historische bomen op het Plein beeldbepalend. En die bomen willen we letterlijk in de spotlights zetten.”

Martijn Steeman van de Ondernemersvereniging: “Dat uitlichten kost een hoop geld en de Ondernemersvereniging spaart dit geld bij elkaar via het Heerlijk Houten Festival. Samen met de Lions regelen we sponsoren en als alle kosten van het festival betaald zijn, delen wij de netto opbrengst met de Lions. De Lions steunen met hun deel het Duchenne Parent Project en wij sparen met ons deel voor de verlichting van de bomen op het Plein. We zijn hier in 2023 mee gestart en we hopen met de tweede editie van het Festival in 2024 weer een flink bedrag aan deze spaarpot te kunnen toevoegen. We willen nog dit jaar de gesprekken met de Gemeente opstarten over de wensen en eisen van de uitlichting van de bomen. Wij steunen op deze manier via het Heerlijk Houten Festival het historische karakter van het Plein als ontmoetingsplaats voor volwassenen en kinderen uit Houten. “We kijken ernaar uit om op 9 mei 2024 zoveel mogelijk kleine en grote Houtenaren te mogen begroeten!” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie