Voorbereidingen voor de opnames van de film Firma Dochters & Zonen
Voorbereidingen voor de opnames van de film Firma Dochters & Zonen Moon Saris

Firma Zonen & Dochters: de voorstelling wordt nu een film

13 mei 2021 om 08:00 Kunst

HOUTEN Nadat de belevingsvoorstelling Firma Dochters & Zonen twee keer werd geannuleerd, besloot het artistiek team de voorstelling aan te passen en uit te brengen als film. Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 mei werd het geheel opnieuw geoefend en geschikt gemaakt voor verfilming. Twee dagen voor de opnames namen wij een kijkje.

Irene van Valen

Firma Dochters & Zonen is een eigen productie van Aan de Slinger waarin 26 jongeren tussen de 14 en 21 jaar oud en een professioneel artistiek team samenwerken. Al spelend en zingend nemen zij de kijker mee in thema’s als klimaatverandering en duurzaamheid. Zij ontregelen en herstructureren het een en ander in de hoop u wakker te schudden, waarna u zich aansluit bij de firma. Het gaat tenslotte om onze toekomst.

WIJZIGINGEN Tim van Esch, muzikaal vormgever en sound designer, vertelde over de aanpassingen van voorstelling naar film: ,,We zaten midden in de laatste voorbereidingen en bouwden het geluid en licht op toen we hoorden dat door het sluiten van het theater de voorstelling werd geannuleerd. Iedereen was verdrietig. We bedachten vervolgens een voorstelling voor dertig mensen en weer later ontstond het idee om de voorstelling geschikt te maken voor lopend publiek. Helaas bleef het theater dicht.” Uiteindelijk besloot het team een film te maken. Vorige week werd druk geoefend om zaterdag 8 mei klaar te zijn voor de opnames.

KADER Door de verandering naar film, moest alles in het kader van de camera passen. ,,Dat is wennen”, zei Tim Vermeulen, lichtontwerper en vormgever. ,,We hoefden geen aanpassingen te doen aan het decor, want het stuk speelde zich al af in verschillende ruimten zoals de artiesteningang, kleedkamers en het podium. In een gang filmen lukt echter beter dan in de grote zaal, waar zaal breed wordt gespeeld. Daar moeten we goed bekijken wat en hoe we filmen binnen de kaders en toch het geheel vastleggen. Het lukt echter goed, we geloven er in.”

SPIEGEL Beide mannen waren vol lof over de samenwerking en flexibiliteit van zowel de acteurs als het artistiek team dat naast henzelf bestaat uit artistiek leider en regisseur Mayon van der Klei, regie assistent Isalinde Glerum, (toneel)schrijvers Rineke Roosenboom en Sofie Tseng, productieleider Cindy Belmon en productie assistent Else Koolmees. ,,Zij bedachten drie jaar geleden het verhaal voor Firma Dochters & Zonen, waarin scholieren staakten voor het klimaat. Een actueel thema, want een half jaar later verscheen Greta Thunberg in het nieuws”, vertelt Vermeulen. ,,Tijdens de voorbereidingen was de onderlinge sfeer zo goed; iedereen droeg bij aan het verbeteren van het geheel. Zo ontstond een formule waar iedereen enthousiast van werd. Die betrokkenheid is waanzinnig”, zei Van Esch. Vermeulen sloot zich daarbij aan: ,,We bedachten ondanks tegenslag en als groep een nieuw plan. Niet alleen het verhaal veranderde, ikzelf ook. Het verhaal kent een urgentie.” Van Esch sprak net zo over een persoonlijke verandering: ,,De spiegel die we voorhouden, komt binnen. Iedereen moet dit verhaal zien, wat mogelijk is nu het een film wordt.” Daarbij leunt men op de hulp van Theater op Film door Jeffrey Tomberg en Ruwan Heggelman.

GELIJKWAARDIG Acteurs Jonna Pelt en Tom Smit, beide 14 jaar oud, voelden gedurende de voorbereidingen hetzelfde als de beide Tims. ,,We mochten onze mening geven over de invulling van het spel en het verhaal”, zei Jonna. Tom vond vooral spannend hoe het proces van voorstelling naar film er uit zou zien. ,,In de voorstelling moest ik contact maken met het publiek, dat kan nu niet. Om het wel zo te voelen, stel ik me voor dat ik door de camera heen mensen thuis raak. Ik weet dat zij kijken.” Jonna vulde aan: ,,Tegen een camera praten is anders dan wat we oefenden, dat maakt het spannend. Ik hoop tijdens de opnames eenzelfde soort adrenalinekick te krijgen, die ik ook heb tijdens een voorstelling van anderhalf uur.” Wat beide spelers een voordeel van film vinden is dat een fout er uit geknipt wordt. In een toneelvoorstelling is een fout onherroepelijk.

KANTELPUNT Het verhaal schudde Jonna en Tom zelf wakker. Jonna: ,,Al na het kijken van een documentaire over het thema beleefde ik een kantelpunt. Mijn zus at minder vlees na een aflevering van Zondag met Lubach, nu ben ook ik flexitariër. We trekken onze ouders er in mee. Ons afval scheidden we al, maar we gebruiken nog minder plastic.” Tom vond zichzelf al milieubewust, maar scheidt het afval beter: ,,Als ik op straat afval zie, gooi ik dat weg in de prullenbak die tien meter verderop staat. Ik was al vegetariër, maar neem er nu mijn zus en moeder in mee.” Wat blijft zijn de opnames op 8 mei. In een dag moet het gedaan zijn. Het team gelooft erin dat de film superleuk wordt. Daarmee is het verdriet van de geannuleerde voorstellingen volledig vergeten. Over de filmvertoning volgt later meer informatie.

Voorbereidingen voor de opnames van de film Firma Dochters & Zonen.
Voorbereidingen voor de opnames van de film Firma Dochters & Zonen.
advertentie
advertentie