Herman overhandigt de brochure 'Bombardement en Bevrijding Houten 1944-45' aan Lida en Hans
Herman overhandigt de brochure 'Bombardement en Bevrijding Houten 1944-45' aan Lida en Hans Irene van Valen

Expositie 'Bombardement en Bevrijding Houten 1944-45'

29 mei 2020 om 11:27 Historie

HOUTEN Met de sluiting van alle musea sloot Archeologische Werkgroep ‘Leen de Keijzer’ ook hun exposities. Zij stonden juist op het punt hun deelexpositie ‘Bombardement en Bevrijding Houten 1944-45’ te openen. Deze expositie is onderdeel van de viering van 75 jaar vrijheid. Met inachtneming van nieuwe richtlijnen is het mogelijk de deuren binnenkort weer te openen.

Bij de expositie hoort een special ontworpen brochure. Deze werd op 27 mei overhandigd aan Lida van der Marel en Hans Bruning, beiden lid van het 4 en 5 mei Comité Houten. De brochure is geschreven door Herman de Korte en vormgegeven door Peter Koch. ,,Deze is online te lezen, beschikbaar op de tentoonstelling en wordt in tweevoud naar alle scholen gestuurd”, vertelt Herman.

HERINNERINGEN Bij de overhandiging van de brochure wees Herman de aanwezigen erop dat het belangrijk is te weten wat er gebeurd is in Houten. ,,Met name twee gebeurtenissen mogen we nooit vergeten”, stelt hij. ,,Het eerste is het bombardement aan het einde van de oorlog op 28 november 1944. Daarbij kwamen vijf burgers om. De andere gebeurtenis is de bevrijding, door de Engelsen, in de eerste week van mei 1945.” Herman zei verbaasd te zijn, dat in tegenstelling tot andere herdenkingsmonumenten, er geen namen vermeld staan op het herinneringsmonument in het Oude Dorp. Lida legde uit dat dit monument staat voor vrede en vrijheid; voor vieren van de bevrijding naast de herinnering aan wat gebeurd is. Het is niet alleen bedoeld om slachtoffers te gedenken. ,,Het nieuwe monument in het Oude Dorp is gemaakt met een blik op de toekomst. Bij herinrichting van het Oude Dorp kan verplaatsing van het monument nodig zijn, maar het zal een blijvende plek van herinnering en vieren innemen in Houten”, zegt Lida. Ze is blij dat de tentoonstelling geopend wordt. ,,We vieren tenslotte het 75 jarig bevrijdingsjaar. Naast de opening van de expositie en het plaatsen van het nieuwe monument, moesten veel andere activiteiten worden geschrapt.”

BEWUSTZIJN Hans Bruning complimenteerde de makers van de brochure en de tentoonstelling. ,,Het is goed dat het bewustzijn van jongeren vergroot wordt”, zegt hij. Schoolklassen kunnen in overleg de tentoonstelling bezoeken. De tentoonstelling telt zes vitrines, waarin beknopt in woord en beeld het bombardement en de bevrijding weergegeven worden. Heel bijzonder zijn vier nooit eerder getoonde foto’s van de bevrijdingsoptocht. Daarnaast zien we voorwerpen zoals bomscherven en voedselblikjes, maar ook documenten en persoonsbewijzen. ,,De persoonsbewijzen van mijn ouders liggen hier”, wijst Herman in een vitrine.

BEZOEKMOGELIJKHEID Wilt u de deelexpositie ‘Bombardement en Bevrijding van Houten 1944-45’ op de archeologische zolder aan het Stationserf 99 bezoeken? Vanaf dinsdag 16 juni is dat mogelijk, maar alleen op afspraak. Kijk op http://www.archeologiehouten.nl/  Daar kunt u een afspraak inboeken. De bezoektijden worden gepland op dinsdag of zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur.

door Irene van Valen

Herman toont de expositie aan Lida en Hans
advertentie
advertentie