De bakkerij in 't Goy (Inzet Sjer de Korte)
De bakkerij in 't Goy (Inzet Sjer de Korte) Herman de Korte

Houten Toen: Bakker tussen Houten en Wijk

2 januari 2020 om 07:30 Historie

Meer dan een halve eeuw bakte de Goyse Bakkerij De Korte het brood voor inwoners van 't Goy en omstreken. In die jaren werden er miljoenen broden bezorgd tussen Houten en Wijk bij Duurstede. Herman de Korte blikt terug op het harde werken in de bakkerij van zijn opa Gerrit en vader Sjer.


door Frank Magdelyns

Bakkerij De Korte was gevestigd in het hart van 't Goy, direct naast de kerk in het voormalige koetshuis van de pastoor. ,,Mijn opa Gerrit begon in 1923 met de bakkerij. Er waren toen twee bakkers in 't Goy, onder wie onze buurman de Wit aan de andere kant van de kerk. Als er een nieuw huis werd gebouwd moest je er direct bij zijn. Dan had je kans dat de eigenaar voortaan jouw klant werd. Maar uiteindelijk was mijn vader Sjer de enige bakker in het dorp", zegt Herman de Korte.

Sjer de Korte bezorgde het brood vanaf de Kniphoek (locatie basisschool De Vlinder) tot bijna aan de sluizen van Wijk bij Duurstede. ,,In 't Goy was iedereen klant. Bij de Heul en naarmate Wijk bij Duurstede dichtbij kwam was er concurrentie van andere bakkers." Herman pakt het fotoboek erbij met de foto's van vroeger. ,,Als je zo na afloop er op terugkijkt dan heeft mijn vader echt hard gewerkt. Het is ongelofelijk.

Zes dagen in de week werd gebakken en mijn moeder runde de winkel. Het was echt arbeidsintensief", vertelt hij. ,,Mijn vader stond om 4 uur op en op zaterdag al om half 2. Nadat de bakkerij was opgewarmd en op de juiste vochtigheidsgraad gebracht kon het werk beginnen. Deeg maken, afsteken, rijzen, in de opmaakmachine doen, in de broodvorm leggen, weer rijzen en dan bakken. Er werden 180 broden per dag gebakken. Op zaterdag meer, want dan moest er voor twee dagen worden geleverd."

Alleen al in de 50 jaar dat zijn vader in de bakkerij werkte, werden er zo'n drie miljoen broden gebakken. Dat deed Sjer de Korte eerst samen met zijn vader Gerrit en later met een bakkersknecht.,,Mijn vader was altijd positief en had plezier in zijn werk. Op piekdagen werkten de drie zonen ook mee. Ze hielpen dan met het inpakken van het brood of koekjes. Mijn vader bakte ook 'Heertjes' of 'Kano's', die werden in de winkel verkocht vooral aan de jongens van de landbouwschool". Daar verkocht zijn moeder naast brood ook kruidenierswaren en drogisterijartikelen.

Bezorgen Rond 10.00 uur begon de bezorging. Deed opa Gerrit de Korte dit met de transportfiets of paard en wagen, Sjer de Korte had vanaf de jaren 50 een bestelbus en jaren later er zelfs twee. De knecht bezorgde aan de westkant van 't Goy en vader Sjer aan de oostkant. ,,Na het middageten ging mijn vader precies 15 minuten slapen. Mijn moeder had een belletje en maakte hem dan wakker. Daarna ging hij bezorgen bij De Heul en langs de Lekdijk. Wanneer er kinderen bij klanten aanwezig waren kregen die koekjes met dierfiguren. `Krakebasjes` noemde hij die." Herman ging soms zelf ook mee.

Naast het brood werden ook kruidenierswaren bezorgd. ,,Mijn vader dronk elke middag bij een vaste klant koffie. Ook maakten de mensen een praatje en hoorde hij veel. Maar hij sprak nooit over anderen. Ook thuis niet." De klanten waren boeren, arbeiders en ambachtslieden. Sommige gezinnen waren groot. ,,Als iemand 10 tot 12 kinderen had, dan werden er flink wat broden afgenomen. Hij maakte speciale lange broden voor deze gezinnen", herinnert Herman zich.

Zondag was een rustdag. Maar enkele klanten kwamen toch aan de achterdeur en bovendien moesten de rekeningen worden opgeteld. Alles ging de hele week op de bon en op maandag werd er afgerekend. Ondanks het harde werken, was er ruimte voor vrije tijd. ,,Elke week was er een avond dat mijn vader ging kaarten. Daarnaast fietste hij 's zondags voor zijn gezondheid en was hij in de jaren 60 de eerste penningmeester van voetbalvereniging 't Goy. Hij was altijd bezig."

Nadat zijn knecht uitviel kon Sjer de hoeveelheid werk niet meer bolwerken. Op bijna 64 jarige leeftijd sloot de laatste bakker van 't Goy eind 1984 zijn deuren.

Herman: ,,Hij is tot zijn 86e bezorger geweest van de dorpsapotheek in Houten. Hij kon niet stoppen met werken. En hij was altijd vroeg op. Zelfs toen hij in 2009 in het Haltnahuis woonde, stond hij om 6 uur op. Uitslapen heeft hij nooit gekund." Sjer de Korte overleed in oktober 2014. Hij was toen 93 jaar.

 

advertentie
advertentie