Afbeelding
Rina Knopper

Veelzijdig Festival Fair en Duurzaam

10 november 2019 om 20:29 Evenementen

HOUTEN Festival Fair en Duurzaam vierde zaterdag 9 november de 10e verjaardag van Houten Fair Trade. De aula van college de Heemlanden was voor dit festijn omgetoverd tot een interactieve ruimte met plek voor markt, muziek, lezingen en presentaties. Ook werd deze middag de winnaar van de Groene Keusprijs door het Duurzaamheidsfonds bekend gemaakt. Kortom: een geslaagd festijn voor extra focus en voor elk wat wils. 

Tijdens het festival was iedereen welkom om op verschillende manieren kennis te maken met fairtrade en duurzaamheid. Sinds 2009 mag Houten zich 'Fairtrade Gemeente' noemen. Houtense ondernemers en inwoners slaan de handen ineen voor meer eerlijke handel en streven naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel stellen zij boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf , hun familie en hun omgeving. Voor deze activiteiten heeft de werkgroep Fairtrade gemeente Houten zich opgeworpen om mensen zich meer bewust te maken van de producten die er zijn en de mogelijkheden van eerlijke handel. Door samenwerking met de werkgroep Duurzaamheid is de missie van Fairtrade nog duidelijker geworden. Fairtrade en Duurzaam gaan nu eenmaal hand in hand.

PROGRAMMA Al direct na het openen van de deuren om 12.15 uur werd het gezellig druk in de aula van het College. Sofie de Bruijn, singer-songwriter, opende de middag met het Fair Trade lied waarna Rens de Jong als dagvoorzitter in gesprek ging met Willy Wagenmans (Fairtrade), Anne Minnema (Wereldwinkel), Gijs van Kuik (Duurzaamheidsfonds Houten) en Herman Geerdes (wethouder). Dansschool Shine zorgde voor een professionele afwisseling met een meer dan wervelende modeshow met eerlijke kleding. Daarna volgden er nog gesprekken met onder meer Bram van Ojik, tweede kamer lid GroenLinks en Sharon Pieksma, Miss Nederland 2019 en ambassadeur Plasticvrije wereld.

PITCHES Bezoekers konden deze middag ook stemmen op de kandidaten voor de Groene Keus. Finalisten voor deze prijs zijn: het project Dochters en Zonen, een theatervoorstelling waarbij de makers hen het publiek aan het denken worden gezet over de toekomst van de wereld. Groen roeien, Het grootste en oudste studentensportevenement van Nederland, de Varsity wil de elektriciteitsvoorziening vergroenen en een groene stroomaanvoer in plaats van de aggregaten. Huiselijk regenwater, regenwater opvangen in een zak onder het huis en oppompen voor het toilet of de wasmachine. (besparing van drinkwater en ontlasting van het riool tijdens hoosbuien). Recycle kampioenen, Door plastic afval van Houtense sportverenigingen in te zamelen en lokaal om te smelten naar o.a sportmedailles leveren wij een bijdrage aan het hergebruik van  plastic. Lopen op water van de TechniekFabriek, lesmateriaal voor basisschool leerlingen over waterstof en brandstofcellen. Met behulp van een brandstofcel kan water worden omgezet in waterstof en zuurstof, hierbij wordt elektriciteit opgewekt. De uiteindelijke winnaar is Huiselijk regenwater geworden. Zij ontvingen de prijs uit handen van Gijs van Kuik en wethouder Hilde de Groot.

PLASTIC JURK Miss Nederland 2019 is ambassadeur van Plasticvrije wereld en verklapte dat haar jurk voor de aanstaande Miss Universe verkiezing gemaakt wordt van gerecyclede plastic flessen. Reinier van den Berg gaf een boeiende lezing over klimaatverandering en duurzaamheid en het effect daarvan. Tenslotte toonde 'Heel Holland Bakt' winnaar Hans Spitsbaart hoe je fair en duurzaam kunt bakken. Het was een veelzijdige en onderhoudende middag, op naar de volgende 10 jaar. 

advertentie
advertentie