Uilebomen in de Kromme Rijnstreek; geniet ervan maar wees ook voorzichtig

7 jan, 18:22 Dieren
Mat van Iterson
Afbeelding

HOUTEN Een boom vol uilen. Het ziet er altijd spectaculair uit en veel plaatsen in Nederland kennen ze gelukkig nog. Maar dat waren er nog niet zo lang geleden veel meer. Het zijn zogenaamde roestbomen van ransuilen, oftewel hun gezamenlijke slaapplaats buiten de broedtijd. Ook in de Kromme Rijnstreek zijn zulke ‘uilebomen’ te vinden

De ransuil herken je met name aan zijn opvallende oorpluimen en oranjegele ogen, die je indringend kunnen aankijken vanuit de boom waar ze in zitten. Overwinterende ransuilen brengen de dag meestal door op gezamenlijke slaapplaatsen, de zogenaamde winterroesten (‘roesten’ is het gezamenlijk slapen van vogels, afgeleid van ‘rusten’). Het aantal uilen in deze roestbomen kan variëren van enkele exemplaren tot meer dan honderd.

GROENBLIJVENDE BOMEN Direct na het broedseizoen verzamelen ransuilen zich met hun eventuele jongen overdag in loofbomen. Wanneer de bladeren tegen het einde van november zijn gevallen, wordt de definitieve winterroest ingenomen. Hiervoor gebruiken ransuilen jaren achtereen dezelfde groenblijvende bomen..