Afbeelding
ANP Foto

UPDATE CORONAVIRUS: Aantal overledenen in verpleeghuizen blijft hoog

23 april 2020 om 14:43 Corona Corona in Kromme Rijnstreek

 HOUTEN Het RIVM meldt dat vandaag 137 covid19-patiënten zijn gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest), tegenover 124 gisteren. Er zijn 123 personen als overleden gemeld. Een etmaal eerder waren dat er nog 138. Het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 dat overlijdt, blijft hoog.

De gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 35.729 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu; daarvan zijn er 887 het laatste etmaal gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 april.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het aantal gemelde overleden patiënten.

COVID-19 IN VERPLEEGHUIZEN Naar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19. We zien dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten bijkomen. We zien wel verspreiding van COVID-19 binnen verpleeghuizen.

Het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 dat overlijdt, blijft stabiel hoog. Verpleeghuizen laten bewoners en zorgmedewerkers testen wanneer er een verdenking is op een COVID-19.
Sommige meldingen worden later gedaan. Daarom kan het zijn dat nog niet alle meldingen van de laatste week zijn meegenomen.

In Figuur 2 zie je dat het aantal gemelde verpleeghuisbewoners met COVID-19 dat overlijdt stabiel hoog is. Het gaat hier alleen om verpleeghuisbewoners die getest zijn op COVID-19. Omdat dat niet bij alle patiënten is gebeurd, ligt het daadwerkelijke aantal overleden verpleeghuisbewoners met COVID-19 hoger dan het figuur laat zien.

advertentie
advertentie