Martijn Bergsma en het team van Living Library Houten
Martijn Bergsma en het team van Living Library Houten © René van den Brandt

Living Library in Bibliotheek Lek & IJssel in Houten

27 maart 2023 om 10:33 Activiteiten

HOUTEN Afgelopen zaterdag vond in de Bibliotheek Lek & IJssel de Living Library plaats. In plaats van het lezen van boeken konden de lezers in gesprek gaan met mensen die normaal niet zo snel op je pad komen. Bezoekers leenden zaterdag geen boeken, maar mensen.

Wethouder Ria Frowijn opende de Living Library en leende het eerste boek. Dit was het begin van een geslaagde dag. De middag stond in het teken van bijzondere ontmoetingen. Bezoekers konden een boek kiezen uit de catalogus met onderwerpen zoals depressie, narcolepsie, transman of wijkagent.

De reden voor het kiezen van een bepaald boek door bezoekers, liepen uiteen van geen kennis over het onderwerp, iemand uit de omgeving die te maken heeft met het onderwerp of zelf te maken hebben met een soortgelijke situatie. In een open dialoog waarin alles bespreekbaar was, maar waar de lezers niet het recht hadden om pagina’s om te buigen of te bekrassen, werden lezer en boek samengebracht. De ontmoeting was nadrukkelijk bedoeld als een echte dialoog en niet als ‘verhalen vertellen’. De uitkomst hiervan waren mooie gesprekken en meer begrip voor elkaar.

Martijn Bergsma heeft de Living Library opgestart in Nederland. Inmiddels vindt de Living Library plaats door heel Nederland, vooral in Bibliotheken maar ook steeds vaker bij bedrijven en scholen. Martijn geeft aan: “We willen graag mensen bij elkaar brengen voor een goed gesprek”.

De Living Library in Houten was een samenwerking tussen de Bibliotheek, Lister (Enik) en ‘van Houten&co’.

Opening van Living Library
Ria Frowijn leent het eerste boek
Gesprek tussen 'boek' en lezer
Gesprek tussen lezer en 'boek'
Uitleg omgangsvormen tussen 'boek' en lezer
advertentie
advertentie