Toegangsweg Castellum, Via Horta
Toegangsweg Castellum, Via Horta TS

NRC kopt: ‘Er gaat niets boven Houten’

10 juni 2021 om 18:21 Achtergrond

HOUTEN De Vinexwijk van Houten was weer eens landelijk in het nieuws. Arjen Schreuder, journalist bij het NRC, publiceerde vandaag een interview met gepensioneerd planoloog Han Lörzing. Hij schreef een boek over de ruimtelijke ordening van Nederland en is lyrisch over Houten. 

Schreuder schrijft: ,,Vraag aan Han Lörzing naar het stedenbouwkundige hoogtepunt van de ruimtelijke ordening in Nederland en hij zegt: Houten. Houten? Jazeker. Lörzing woont zelf al veertig jaar in een jarendertigwoning in Rhenen, maar hij zou best willen verhuizen. Naar een van die fraaie, gevarieerde vinexbuurten in die stad ten oosten van Utrecht. Hij wil niets afdoen aan de waarde van Unesco-erfgoed zoals de Amsterdamse grachtengordel („prachtig”) of de Beemster („schitterend”). Maar planologisch gezien gaat er niets boven Houten.” In het artikel in NRC legt hij uit waarom. 

De vinexwijken van Houten worden vaker bejubeld. Vorig jaar vertelde de Houtense geograaf en wandelgidsenschrijver Kees Volkers waarom hij er enthousiast van wordt. Het ontwerp komt van Robert Derks, ook woonachtig in Houten. Hij vertelde in 2018 zijn verhaal

advertentie
advertentie