Eiland van Schalkwijk van Beatrixsluis tot Irenesluis
Eiland van Schalkwijk van Beatrixsluis tot Irenesluis CDE

Coöperatie Duurzaam Eiland plaats kritische noten bij Beleidskader Zonnevelden van de Gemeente Houten (BKZ)

10 juni 2021 om 13:31 Lokaal Deel je nieuws

‘Ken meer punten toe als eigendom en bestuur van een zonneveld in zijn geheel bij de lokale bevolking ligt!’

Tijdens de digitale inspraakbijeenkomst van 8 juni werd dit uitgangspunt van de Coöperatie Duurzaam Eiland (CDE) ook verdedigd door de Stichting Mooi ’t Goy en de Coöperatie Opgewekt Houten. De politiek zag de financiering van de zonnevelden als mogelijke hobbel.  

CDE ziet deze hobbel ook, maar vraagt in haar inspraaknotitie heel nadrukkelijk om Raads-brede solidariteit op dit punt. Het traject om tot een vergunning te komen gaat gepaard met de nodige toezeggingen en beloften die voor het draagvlak van burgers moeten zorgen.

Helaas zijn er tal van voorbeelden die tonen dat als de vergunning er eenmaal is, het vaak heel anders loopt. Burgers die zelf verantwoordelijk zijn voor de inrichting van het zonneveld en de omgeving, de exploitatie, en bij beëindiging, voor de herinrichting, zijn zonder uitzondering tevreden.

De insprekers vonden dat er een ‘NO GO’ van de gemeente moest komen als lokaal eigendom niet in de plannen van de projecten is opgenomen. Hoe groter het aandeel ‘lokaal eigendom’ hoe meer punten* het initiatief dient te krijgen.

Solidariteit inwoners Houten

Op het platteland woont niet meer dan 7% van de stemgerechtigden uit de gehele gemeente Houten. De zonnevelden komen er opdat de overige 93% van de inwoners daarmee ook aan de klimaatdoelstelling voldoet. CDE wil daarom samen met grote steun van vele inwoners de financieringshobbel slechten. 

De drie insprekende organisaties zullen zich er samen hard voor maken dat ontwikkelingen die onvermijdelijk zijn in eigen hand gerealiseerd worden.  

Verwacht wordt dat nagenoeg alle politieke partijen een motie van de SGP om in het BKZ een nog groter belang te gaan hechten aan het lokale eigendom zullen gaan steunen.

DOE MEE. Meld je aan als lid

Alle inwoners van 18 jaar en ouder in de postcodegebieden 3997-3998-3999 kunnen gratis lid worden van de Coöperatie Duurzaam Eiland. Inwoners uit andere postcodegebieden kunnen gratis vriend worden van CDE. Bewoners van het buitengebied kunnen via hun stemrecht invloed uitoefenen op de gang van zaken. Zo blijft het niet bij toekijken, maar wordt het mee doen en meesturen!   

De volledige inspraaknotitie van de Coöperatie Duurzaam Eiland kan door leden en vrienden opgevraagd worden via cooperatie.duurzaam.eiland@gmail.com  Aanmelden als lid of als vriend kan natuurlijk ook.

advertentie
advertentie