Vrijwilligers van EnergieRijk maken warmtescan van woning in Houten
Vrijwilligers van EnergieRijk maken warmtescan van woning in Houten Leen van Put

Avondklok roept halt toe aan warmtescanners in Houten

26 januari 2021 om 08:57 Lokaal Deel je nieuws

Vrijdagavond 22 januari gingen de vrijwilligers van het warmtescanteam van EnergieRijk Houten voor de laatste keer voorlopig de straat op om infraroodopnames van Houtense woningen te maken (met toestemming van de bewoners). Het werd een marathonsessie: acht mensen in vier teams hebben in vier shifts twintig adressen bezocht tussen 20.00 en 24.00 uur.

Met ingang van de avondklok afgelopen weekend komt hun werk voorlopig even op een laag pitje te staan. Dat is jammer want dit is juist de periode dat de omstandigheden het toelaten om warmtescans te maken. Het moet namelijk donker zijn en maximaal 5 gr. Celsius. Meestal werken de vrijwilligers dus, zodra het mogelijk is, de hele avond waarbij ze meerdere adressen bezoeken. De wachtlijst is namelijk lang in Houten: bijna 100 geïnteresseerden hebben zich aangemeld.

Met een warmtescan kun je temperatuurverschillen in de schil van je huis meten. Zo wordt duidelijk waar bijvoorbeeld warmte weglekt uit kieren of waar koudebruggen ontstaan tussen een goed geïsoleerd deel en een slecht geïsoleerd deel.

In Houten is een grote groep vrijwilligers via EnergieRijk Houten actief in de warmtescanteams. Ze besteden hun avonden nu op een ander manier nuttig namelijk met een warmtescantraining, zodat ze zodra het weer en de regels het toelaten weer volop aan de slag kunnen.

De 20 huishoudens die afgelopen vrijdag gescand werden kunnen in ieder geval verder met de inzichten die zijn vastgelegd!

advertentie
advertentie