Luisteren naar een ander kan echt het verschil maken.
Luisteren naar een ander kan echt het verschil maken. Margot Mulders

De week van het ‘luisteren’

25 september 2020 om 13:43 lokaal Deel je nieuws

In de week van 1 t/m 8 oktober is de landelijke ‘week van de eenzaamheid’. Maar hoe kun je iets betekenen voor iemand? Dat doe je het beste door echt te luisteren en tijd te maken. Margot Mulders, coördinator van het project MOTTO van ‘van Houten&co’ en betrokken bij Houten voor Houten, benadrukt de waarde van luisteren en contact.

Margot vertelt: “We hebben een periode achter de rug met Houten voor Houten waar de inzet vooral was ‘omzien naar elkaar’. Dat hebben we in Houten op allerlei manieren gedaan: door mensen te bellen, door te laten weten dat we er zijn en door mensen met elkaar in contact te brengen. Ook heel praktisch door een boodschappendienst te organiseren en kleine klusjes op te pakken, of door met ANWB Automaatje Houten vervoer. En recent bijvoorbeeld door de actie ‘Vergeet-Jou-Niet’. We hebben gezien dat tijdens de lockdown voor veel mensen hun wereld erg klein en stil werd. Intussen is er wel weer wat meer mogelijk, maar voor veel mensen is het nog steeds moeilijk en blijft het een kwetsbaar evenwicht.”

“Je kunt altijd luisteren naar een ander”
Als coördinator van MOTTO houdt Margot zich bezig met de mens met zijn of haar levensverhaal en alles wat daarbij hoort aan vragen, vreugde en verdriet. Dit doet zij samen met een groep betrokken vrijwilligers en geestelijk verzorgers: door thuisbezoek, of door contact per telefoon of mail, afhankelijk van de persoonlijke wensen. “Luisteren naar elkaar in tijden dat het moeilijk is, dat is een boodschap die we graag uitdragen. Door niet meteen een oplossing aan te dragen voor iemand anders, maar door te luisteren naar iemand en proberen in te voelen wat er speelt en waar de ander behoefte aan heeft. Dat hoeft niet zwaar te zijn hoor. Het gaat ook gewoon om samen fijne momenten te hebben. En dat wordt meestal door beide kanten gewaardeerd. Want een gesprek met een ander brengt jou ook altijd iets”.

Heb je behoefte dat er naar jou geluisterd wordt? Bedenk dan dat je altijd kunt bellen. Margot Mulders, coördinator MOTTO bij ‘van Houten&co’ en aangesloten bij het Centrum voor Levensvragen Lekstroom: e-mail: m.mulders@vanhoutenenco.nl of tel 06 86 80 84 41. Wanneer je praktische hulp nodig hebt of ondersteuning bij bijv. buurtinitiatieven, kun je contact opnemen met Houten voor Houten: tel. (030) 7001 515, dagelijks van 9.00-21.00 uur of kijk op www.houtenvoorhouten.nl.

 

advertentie
advertentie