Consument in de winkel
Consument in de winkel Joshua Rawson-Harris

Houtenaar ontwikkelt gratis klimaatapp

25 februari 2021 om 10:15 Mensen Deel je nieuws

HOUTEN We weten dat onze klimaatimpact omlaag moet, maar weet jij of je persoonlijke impact al omlaag gaat? Die vraag kon Houtenaar Marijn Bos niet beantwoorden met bestaande websites. En daarom ontwikkelde hij met een vriend de klimaatapp ‘GreenUp’.

Na twee jaar werken is de eerste versie van de app deze week live gegaan. ,,We hebben het in de avonduren ontwikkeld, dus we waren erg blij met de steun en erkenning van DuurzaamheidsFonds Houten.”

Hoewel er veel algemene informatie is, weten veel mensen niet goed waar ze het beste kunnen beginnen, ontdekte Marijn. Wat heeft in jouw geval bijvoorbeeld het meeste zin: meer tweedehands kopen of meer fietsen? Zonnepanelen of minder vlees eten? GreenUp helpt je om deze vragen te beantwoorden voor jouw situatie.

GreenUp werkt op basis van je banktransacties. Je uitgavenpatroon wordt ingelezen en per categorie automatisch omgerekend naar CO2. Daarmee krijg je zicht op wat meer of minder belastend is en of jouw impact groeit of daalt. Bovendien kun je het per categorie vergelijken met vrienden en zo ontdekken wat je anders zou kunnen doen.

Voor bijvoorbeeld brandstof en kleding zien we aan je uitgaven exact hoeveel dat kostte, en dus kunnen we uitrekenen als je bijvoorbeeld 20% bespaart hoeveel dat in CO2 en euro’s scheelt. Daarmee zijn we de enige app in Nederland die klimaatadvies geeft dat echt persoonlijk is. Bovendien heb je meteen ook je uitgaven inzichtelijk.

Marijn licht de ambities toe: ,,In het buitenland zijn dit soort apps al meer in gebruik en we zijn daarom in gesprek met een bank en een milieu-organisatie om de app naar een volgend niveau te brengen om DE klimaatapp van Nederland te worden... Maar eerst hopen we te groeien in Houten!”

Je eigen CO2-score en advies-top3 ontdekken met GreenUp kan op www.goGreenUp.nl.

advertentie
advertentie