Anne en buurman Cor
Anne en buurman Cor René van den Brandt

Meer dan 2500 kg fruit geperst tot heerlijk sap op de fruitpersdag in Schalkwijk

3 oktober 2020 om 23:58 lokaal Deel je nieuws

SCHALKWIJK Op zaterdag 3 oktober kwam een mobiele fruitsappers naar Schalkwijk. Dat is een vrachtwagen met een installatie die appels, peren en ander fruit/groente ter plaatse tot sap perst, verhit en inpakt in doosjes (saptaps) van 3 of 5 liter. Het was een regenachtige en door toename van de coronabesmettingen andere sappersdag dan gepland, zonder extra festiviteiten als springkussen en markt. Maar desondanks veel saamhorigheid en gezelligheid op het erf van Bioboerderij Miltenburg.

Het idee werd al een jaar geleden geboren bij Voedselschuur Eiland van Schalkwijk: we laten een persmachine naar het Eiland van Schalkwijk komen. De Voedselschuur licht toe: “Veel mensen op het Eiland van Schalkwijk hebben van oudsher nog een aantal fruitbomen op het erf staan. Of hebben zelf fruit aangeplant. Vaak is de oogst daarvan te groot om zelf ‘voor te kunnen eten’ of zijn de appels en peren een beetje klein, zuur of krom uitgevallen. Door in het dorp de mogelijkheid te bieden sap te persen, is veel van dit fruit, dat anders onder de boom zou blijven liggen of op de composthoop zou belanden, verwerkt tot heerlijk fris sap! En we voorkomen zo, dat mensen die hun sap in het verleden in Zoelen of Breukelen lieten persen, allemaal afzonderlijk met een auto met een paar kisten fruit op en neer gaan rijden.”

Enkele tientallen mensen uit de omgeving kwamen hun fruit laten persen, variërend van een half kistje tot een aanhanger vol appels en peren. Ieder sapje smaakte weer anders, maar elk was lekker en alle eigenaren gingen trots met een aantal pakken sap naar huis! In totaal is meer dan 2500 kg fruit tot sap geperst, bijna 2000 liter!

De dag werd georganiseerd door Voedselschuur Eiland van Schalkwijk. Dat is een netwerk van producenten van voedsel (van moestuinders tot professionals) op het Eiland van Schalkwijk die het (duurzaam) produceren en consumeren van lokaal voedsel willen bevorderen. De dag werd mede mogelijk gemaakt door Onderlinge Verzekeringen Schalkwijk.

Volgend jaar weer als het aan de Voedselschuur ligt. En dan hopelijk met beter weer en zonder beperkingen, dus met springkussen en open boerderij!

Blijft minimaal 1 jaar goed
De zak gaat in de doos
3 liter sap in de zak
Sapzak vullen
Fruitpers vullen
Vele handen maken licht werk
Het fruit staat klaar
Bioboerderij Miltenburg
Bioboerderij Miltenburg
De mobiele fruitsappers
advertentie
advertentie