Ruim baan voor terrassen in Houten

12 mei 2020 om 10:59 Politiek Deel je nieuws

Als het aan de PvdAHouten ligt, komt er in Houten de komende maanden meer ruimte voor terrassen. De PvdA heeft samen met de VVD een motie van die strekking voorbereid die op 19 mei in de raad aan het college wordt voorgelegd.
De regering heeft de verwachting uitgesproken dat per 1 juni -mits het virus onder controle blijft-  terrassen weer worden toegestaan met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden. Eveneens is de verwachting dat bioscopen, restaurants en cafés en culturele instellingen weer – onder voorwaarden- open mogen open. Het is dan volgens de PvdA en VVD wenselijk dat er in navolging van veel gemeenten in Nederland, ook in Houten meer ruimte moet zijn voor terrassen op dit plan een veilige en realistische manier te realiseren. Gezinnen met kinderen moeten op een veilige en verantwoorde manier een ijsje kunnen eten op het plein en het is ook fijn om weer een drankje te kunnen doen op het terras. Minstens zo belangrijk is ook dat de horeca en maatschappelijke ondernemers de ruimte krijgen om te ondernemen om de gevolgen van de coronacrisis waar mogelijk op te vangen.

Daarvoor moet er ten eerste meer fysieke ruimte komen om terrassen op te stellen. Er kunnen immers met 1,5 meter afstand minder tafeltjes neergezet worden. Concreet betekent dit dat de openbare ruimte, zoals pleinen en stoepen, benut kan worden voor terrassen. Vanzelfsprekend onder voorwaarden van verkeersveiligheid en onder regie van de gemeente. Ten tweede is het wenselijk terrassen langer open te houden, bijvoorbeeld bij mooi weer. Tenslotte is het wenselijk dat maatschappelijke ondernemers zonder terrasvergunning de mogelijkheid krijgen tafels en stoelen buiten te zetten. Bij een aantal horecagelegenheden en culturele instellingen (bioscoop, theater, cafés) biedt de binnenruimte onvoldoende mogelijkheden om in lijn met de voorschriften van het RIVM tafels en stoelen te kunnen opstellen. Het lijkt de PvdA en de VVD fair dat zij ook -als zij dat willen- een deel van de openbare ruimte ter beschikking krijgen voor een terras, zo krijgen zij ook een eerlijke kans. De verruiming zou dan per 1 juni moeten ingaan voor een periode tot vooralsnog oktober 2020.

Door de coronacrisis zitten we in een ongewone situatie die ongewone maatregelen vergt. Juist in deze tijd is belangrijk dat gemeente ook de economische bedrijvigheid in Houten steunt. En nu duimen voor mooi weer!

advertentie
advertentie