tiny house
tiny house Nachelle Nocom

Ontwerp je eigen tiny house

donderdag 14 september 2023 19:00 tot donderdag 2 november 22:00

Een tiny house is een huis waarin, ondanks een gering woonoppervlak (< 50 m2), toch alle functies samenkomen. Het delen van voorzieningen als wasmachine, auto, fietsenhok en (moes)tuin e.d. scheelt niet alleen ruimte en geld, maar zorgt ook voor een leefstijl. Je bouwt mee aan een gemeenschap waarin men contact met elkaar heeft, kennis en diensten uitwisselt en naar elkaar omkijkt. Zo’n community garandeert bewoners langere zelfredzaamheid en plezier in het leven. Het is een onder alle leeftijden steeds populairder wordende duurzame levensloopbestendige woonvorm.

Zelfvoorzienend zijn (ook wel off grid) gaat vaak samen met deze leefstijl. Zelf stroom opwekken, water zuiveren en composteren betekent een ecologisch kleine afdruk en geeft meer vrijheid in het vinden van een woonplek. Kleiner en groener willen gaan wonen vraagt om creatief ontwerp en slimme inrichting.

In deze cursus ga je actief aan de slag met het ontwerpen van een klein huis! Of je nu serieuze plannen hebt te verhuizen naar een tiny house of dat je het leuk vindt alleen met die gedachte te spelen en te leren ontwerpen, je komt gegarandeerd te weten hoe je woning past bij jou en jouw leefstijl.

Ontwerpen is een creatief proces, dat je in deze cursus met gelijkgestemden gaat doorlopen. Je inventariseert welke wensen en voorwaarden een huis tot jouw droomhuis maken. Hoe je bepaalt wat voor jou wel en niet essentieel is, komt ook aan de orde. Een minimale ruimte vraagt immers om bewuste keuzes qua inrichting, kleur- en materiaalgebruik en om slimme oplossingen. Marja geeft je allerhande tips en laat je tal van inventieve en inspirerende voorbeelden zien. Tiny houses zijn vaak verplaatsbaar. Er zijn daarom restricties aan maten en gewicht. Voor jouw ontwerp kies je uit een van de standaardmaten, die je aangereikt krijgt.

Het accent in deze cursus van zes avonden (14 & 21september, 5, 12 & 26 oktober, 2 november) ligt op het ontwerpen en vormgeven. Je doet inspiratie op, verzamelt foto’s, leert plattegronden lezen en je eigen plattegrond tekenen naar jouw wensen en leefstijl. Zo krijgt je droomhuisje helemaal vorm. Na afloop van de cursus heb je een maquette (zelfgemaakt schaalmodel). Je gaat naar huis met een gedurende de cursus ontwikkelde portfolio, met je notities, hand-outs (zoals een lijst van boeken en websites over het onderwerp), verzameld materiaal en jouw uitwerkingen. Want er zijn ook extra oefeningen om thuis mee verder te gaan. Daarom is er steeds om de twee weken een week geen les!

Wie dat wil gaat mee op excursie naar een tiny house locatie, met rondleiding en gesprekken met bewoners! (Interesse hiervoor kun je al aangeven op het inschrijfformulier). Het belooft dus een afwisselende creatieve leerzame cursus te worden!

Locatie