Van schapenvacht naar garen

woensdag 5 juli 2023 19:30 tot woensdag 2 augustus 22:00

Je eerste eigen bol wol maken start met het wassen van een schapenvacht. Daarna ga je het kaarden (een soort kammen van de wol) en spinnen met een spinnewiel. Als je dit onder de knie hebt draai je twee gesponnen draden ineen. Dat heet twijnen. Nu heb je een streng wol waarmee je kunt gaan breien, haken, weven, borduren en verven. Hoe je dat doet leer je in de (vervolg)workshops en -cursussen die Stichting The Work-Shop in Houten ook organiseert. Hiermee leer je het hele traject kennen van schaap tot trui.

We starten de eerste avond met wassen. Je krijgt een vacht van in het voorjaar geschoren schapen. We gaan deze in delen weken, wassen. Je krijgt ondertussen informatie over de verschillende soorten Nederlandse wol, welke delen van de wol geschikt zijn voor welke verwerking, en we tonen een filmpje hoe schapen geschoren worden.

Na het wassen centrifugeren we de wol en leggen het te drogen. De rest van de vacht neem je mee om thuis te wassen, als voorbereiding op het spinnen. Breng je eigen emmer en handschoenen mee. Er is soda en/of wasmiddel en een centrifuge.

De tweede avond gaan we de wol kaarden, zowel met een molen als handmatig. Je leert beide methoden. Omdat spinnen ook gedaan wordt zonder het kaarden, ontdoen we deze wol handmatig van stro en andere verontreiniging. De week erop starten we met het spinnen met spinnewielen! Drie avonden zijn we hiermee bezig. In deze weken leer je of verbeter je je techniek. We sluiten af met het twijnen en haspelen van de gesponnen draden. Als je twee klossen gesponnen hebt volgt het twijnen van de gesponnen draad. Van deze klossen wol maken we weer strengen (op een parapluhaspel), die nog een voorbereidende wasbeurt krijgen. De strengen zijn daarna gereed voor (verdere) verwerking. De cursus beslaat in totaal vijf bijeenkomsten.

Op de tussengelegen zaterdagen is het mogelijk in het atelier extra te komen kaarden en spinnen à € 5 per keer. Zo kan iedereen voldoende materiaal vervaardigen om de cursus mee af te sluiten.

Koffie, thee, iets lekkers, evenals een Texelaar-Swift vacht en het gebruik van spinnewielen zijn in de prijs inbegrepen. Je mag ook je eigen spinnewiel meebrengen. En we hebben tweedehands exemplaren te koop. Schrijf je je voor 5 mei in, dan geniet je een vroegboekkorting, door de gelijknamige code in te voeren.

Je leert een prachtig oud ambacht en je helpt een fantastisch product als schapenwol te benutten (lees meer over het wolreddersproject op onze site, onder nieuws). Kinderen vanaf twaalf jaar zijn ook van harte welkom! Inschrijven via: https://www.the-work-shop.nl/workshops/spinnen-2/ 

Locatie