Sashiko & Boro
Sashiko & Boro majo van der woude

Cursus Sashiko & Boro

woensdag 14 juni 2023 19:00 tot woensdag 28 juni 21:30

Sashiko en Boro zijn oude Japanse borduur- en versteltechnieken. Door de groeiende bewustwording van het langer doen met kleding zijn deze technieken weer helemaal op de kaart geplaatst. Je leert in deze cursus hoe je je kleding persoonlijker maakt en decoratief herstellen kunt.

Sashiko is een Japanse borduurvorm die als basis de rijgsteek gebruikt om een patroon te maken. Het Japanse woord ‘sashiko’ betekent kleine steekjes. Bij de traditionele sashiko wordt gewerkt met indigo geverfde stof en een witte katoenen sashiko draad. Waar ons borduren steekje voor steekje is, gaat het hier om het rijgen van de stof op de (langere) naald.

De natuur inspireert tot de motieven,  zoals de wolken, golven, bloemen en bladeren. Motieven kunnen ook geometrisch zijn met lijnen, vierkanten, driehoeken, sterren en cirkels in (soms) ingewikkelde doorlopende patronen.

Boro is het verstellen en verstevigen van kleding en textiel.

Oorspronkelijk (tijdens het Edo-tijdperk van 1615-1868) werd sashiko samen met boro door de boerenbevolking gebruikt om versleten kleding te repareren of om dubbellaagse dikke warme jassen te maken. Nu wordt het meer gezien als kunstvorm en minder functioneel gebruikt. Hedendaags sashiko vind je ook terug in huishoudtextiel en kleding, maar dan decoratief.

Deze cursus bestaat uit drie lessen.

In les 1 (14 juni) gaan we in op Moyozashi of patroonsashiko uit het Noorden van Japan. Hierbij borduur je rechte of gebogen lijnen met rijgsteken, waarbij de steken elkaar niet mogen kruisen. Je leert de patronen op een slimme manier te borduren.

In les 2 (21 juni) is Hitomezashi of één steek sashiko aan de beurt. Hierbij borduur je op basis van een ruitpatroon. In tegenstelling tot patroonsashiko zijn er geen gebogen lijnen. Bovendien mogen de steken elkaar wel raken of kruisen. We gaan in op de opbouw/borduurvolgorde van de patronen en borduren er een aantal. Na deze les weet je ook hoe je je eigen Hitomezashi patronen maakt.

Les 3 (28 juni) staat in het teken van boro, waarbij de steken en patronen die je in de eerste twee lessen leerde, gebruikt worden als versiering bij het repareren en verstevigen van kleding.

Bij deze borduurtechniek werken we met authentieke sashikonaalden, -stoffen en -garens uit Japan. Deze zijn ook bij de docent te koop.  Je krijgt voldoende materiaal en instructies mee om thuis verder aan je werkstuk te kunnen werken.  Op www.the-work-shop.nl/workshops/ vind je alle informatie.

Locatie