tiny house
tiny house Aysegul Yahsi

Creëer een tiny house in zes weken

vrijdag 7 april 2023 14:00 t/m vrijdag 12 mei 17:00

Een tiny house is een huis waarin, ondanks een gering woonoppervlak (< 50 m2), toch alle functies samenkomen. Zelfvoorzienend zijn (ook wel off grid) gaat vaak samen met deze leefstijl. Zelf stroom opwekken, water zuiveren en composteren betekent een ecologisch kleine afdruk en geeft meer vrijheid in het vinden van een woonplek.

Het uit huis gaan van kinderen en pensioen zet aan tot “ontspullen”. Een logische volgende stap is vaak kleiner en groener willen gaan wonen. 

Een kleine oppervlakte vraagt om creatief ontwerp en slimme inrichting. Door dingen met anderen te delen, zoals wasmachine, gereedschap, vervoer en groenten uit de moestuin bespaar je ook nog eens ruimte en kosten. Je bouwt er bovendien mee aan een gemeenschap waarin men contact met elkaar heeft, kennis en diensten uitwisselt en naar elkaar omkijkt. Zo’n community garandeert bewoners minder eenzaamheid en langer thuis kunnen blijven wonen. Het is een onder ouderen èn jongeren steeds populairder wordende duurzame levensloopbestendige woonvorm. 

Stichting The Work-Shop (www.the-work-shop.nl) organiseert een ontwerpcursus van zes weken. Hierin ga je actief aan de slag met het ontwerpen van een klein huis! Of je nu serieuze plannen hebt te verhuizen naar een tiny house of dat je het leuk vindt alleen met die gedachte te spelen en te leren ontwerpen, je komt gegarandeerd te weten hoe je je woning laat passen bij jou en jouw leefstijl.

Ontwerpen is een creatief proces, dat je in deze cursus met gelijkgestemden gaat doorlopen. Je inventariseert welke wensen en voorwaarden een huis tot jouw droomhuis maken. Hoe je bepaalt wat voor jou essentieel is en wat niet, komt ook aan de orde. Een minimale ruimte vraagt immers om bewuste keuzes qua inrichting, kleur- en materiaalgebruik en om slimme oplossingen. Marja geeft je allerhande tips en laat je tal van inventieve en inspirerende voorbeelden zien.

Tiny houses zijn vaak verplaatsbaar. Er zijn daarom restricties aan maten en gewicht. Voor jouw ontwerp kies je uit een van de standaardmaten, die je aangereikt krijgt.

Het accent in deze cursus van zes vrijdagmiddagen (7, 14, 21, 28 april, 6 (!) en 12 mei) ligt op het ontwerpen en vormgeven. Je doet inspiratie op, verzamelt foto’s, leert plattegronden lezen en je eigen plattegrond tekenen. Zo krijgt je droomhuisje helemaal vorm. Na afloop van de cursus heb je een maquette (zelfgemaakt schaalmodel) dat je thuis verder kunt inrichten. Je gaat naar huis met een gedurende de cursus ontwikkelde portfolio, met je notities, hand-outs (zoals een lijst van boeken en websites over het onderwerp), verzameld materiaal en jouw uitwerkingen. Want er zijn ook extra oefeningen om thuis mee verder te gaan. En wie dat wil gaat mee op excursie naar een tiny house locatie, met rondleiding en gesprekken met bewoners! (Interesse hiervoor kun je al aangeven op het inschrijfformulier). Het belooft dus een afwisselende creatieve leerzame cursus te worden!

Deze cursus kwam tot stand door een bijdrage van het Lang Leve Kunst Fonds, dat het levensplezier van ouderen wil bevorderen door verbinding en/of creatieve ontwikkeling.

Locatie