eigen serviesgoed decoreren
eigen serviesgoed decoreren Marja Macville

(Kerst)serviesgoed decoreren

donderdag 9 november 2023 19:00 tot 22:00

Tijdens deze tweedaagse workshop (op 9 & 23 november) leer je hoe je serviesgoed decoreert met je eigen foto’s, tekening, aquarel, tekst e.d. We werken met zogenaamde transfers op porselein (bord, schaal, kom, mok), waarmee je duurzame decoraties toevoegt aan bestaand serviesgoed, vaatwasbestendig. Zo creëer je uniek serviesgoed om je kerstdis mee te dekken, voor jezelf of om iemand (met Sinterklaas) cadeau te doen.

De eerste avond gaan we composities maken. Per bordje, kop, theepot, wat je ook maar meebrengt, bedenk je waarmee je het wilt decoreren en hoe groot het mag worden. Breng je fotocollage, tekeningen, schilderwerk e.d. mee. Of bewerkt digitaal een al bestaand beeld. Dit kun je thuis al voorbereiden, als je wilt, maar ook ter plekke maken. Niet alleen een illustratie, ook tekst kun je op je serviesgoed kwijt. Kijk uit naar een leuke quote, verzin een tekst en print het in een mooi lettertype.

Marja laat voorbeelden zien en zij helpt je je eigen (A4) transfer voor te bereiden, die zij daarna voor je bestelt. Ook leer je hoe je beeld en tekst kunt verkleinen of vergroten. Tijdschriften, papier, teken- en schildermaterialen zijn aanwezig; het gebruik hiervan is in de prijs inbegrepen, evenals koffie en thee met iets lekkers. Tegen een meerprijs van € 35 is het mogelijk een dubbel zo grote transfer te bestellen, als je veel wilt decoreren.

De tweede avond leer je hoe je je transfers (zeg maar plakplaatjes) aanbrengt op je serviesgoed. Hierna gaat alles de keramische oven in. (Op hoge temperatuur verdampt de gele lijmlaag die je op sommige foto’s ziet en neemt de glazuurlaag de decoraties op.) Je kunt je werkstukken een week later ophalen.

Breng de eerste avond al serviesgoed mee, uit de kringloopwinkel of je eigen voorraad. Gaaf, niet te oud porselein (geen aardewerk), dan loop je weinig risico op breuk of zwarte spikkels in de oven. Overleg even als je meer zekerheid hierover wilt. Belangrijk, want afbakken is op eigen risico.  In overleg kun je meer of grotere stukken laten bakken, zoals een schaal of theepot, afhankelijk van de ruimte in de oven.

Deze activiteit is ook als vriendinnenarrangement te boeken! Alle info: the-work-shop.nl/workshops/serviesgoed/


Locatie