Afbeelding
ANP

Politie is bij spoed in Houten in ruim 90% van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse

Overig

HOUTEN Als je hulp van de politie nodig hebt en het alarmnummer belt, wil je natuurlijk dat er zo snel mogelijk agenten ter plaatse zijn. Op de meeste plekken in Nederland is de politie binnen een kwartier op de plek van bestemming. Toch zijn de lokale verschillen groot.

De politie streeft ernaar zo snel mogelijk aanwezig te zijn in noodsituaties. Hoe lang het duurt voordat agenten ter plekke zijn, wordt berekend vanaf het eerste contact met de alarmcentrale tot aan de aankomst. Het korps streeft ernaar om in 90 procent van de gevallen binnen 15 minuten op de plek van een spoedmelding te zijn.

In de praktijk wordt dat doel net niet gehaald: gemiddeld is de politie in 85 procent van de gevallen binnen het kwartier op de plek van een melding. In gemeente Houten zit de politie boven het landelijk gemiddelde. Het afgelopen jaar was de politie hier in 91,3 procent van de tijd binnen 15 minuten ter plaatse. Bij 1,1 procent van de noodmeldingen had de politie langer dan 45 minuten nodig.

In spoedgevallen zijn agenten meestal binnen een kwartier ter plaatse

ACHTERBLIJVERS Bepaalde omstandigheden maken het voor de politie lastig om de streefwaarde te maken, zegt politiewoordvoerder Wendy Gehrmann van het landelijk korps. Met name in dunbevolkte landelijke gebieden heeft een politieauto soms langer nodig om te arriveren, omdat de afstanden groter zijn. Ook grote werkzaamheden, een open brug of evenementen kunnen ervoor zorgen dat de reactietijd negatief wordt beïnvloed.

,,Het korps streeft ernaar alle inwoners van Nederland dezelfde mate van politiezorg te bieden”, benadrukt woordvoerder Gehrmann. Toch zijn er gemeenten waar de reactietijd van de politie structureel achterblijft. In negen gemeenten lukte het de politie het afgelopen jaar in minder dan 60 procent van de gevallen om binnen 15 minuten ter plaatse te zijn.

In de Brabantse gemeenten Baarle-Nassau en Reusel-De Mierden lag dit percentage zelfs onder de 50 procent. De gemeente die het slechtst scoort is het dunbevolkte Vlieland: in 37,5 procent van de spoedmeldingen lukte het de politie aldaar om binnen een kwartier te reageren.

De politie is vaak snel, maar niet overal

NUANCE Volgens de politie verdienen de cijfers enige nuancering. Bij sommige meldingen wordt namelijk afgesproken dat de politie later komt en het komt ook voor dat een team vergeet door te geven dat ze op de plaats van bestemming zijn, ,,bijvoorbeeld om gelijk hulp te kunnen verlenen”.

Verschillen tussen gemeenten zijn volgens de politie “onvermijdelijk”, aldus Gehrmann. In gebieden die ondermaats presteren als het gaat om reactietijd wordt in onderling overleg tussen de lokale driehoek (burgemeester, openbaar ministerie en politie) lokaal maatwerk toegepast en specifieke maatregelen genomen, aldus de woordvoerder.

REACTIETIJD VERBETEREN De politie wil de eigen “scherpe doelstelling” van in 90 procent van de spoedmelding op tijd zijn graag halen. Om de cijfers op te krikken worden verschillende maatregelen genomen. “Denk aan een nog betere afstemming tussen de meldkamer en de politie-eenheden op straat”, zegt politiewoordvoerder Gehrmann.

Verder wordt er in gemeenten die minder presteren dan het landelijk gemiddelde gekeken op welke momenten er vanuit een specifiek gebied vaker meldingen komen en of hier de inzet van surveillance op kan worden aangepast. En worden er waar mogelijk ook agenten te fiets en motoragenten ingezet bij spoedmeldingen.

Wanneer heeft iets spoed?

Bij levensbedreigende en heterdaad situaties bel je naar het noodnummer 112 en kom je in contact met de meldkamer. Hier werken speciaal opgeleide centralisten die verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van telefoontjes en in contact staan met de hulpdiensten. Voorbeelden van dit soort situaties zijn:
- een aanrijding waarbij iemand gewond is geraakt.
- getuige zijn van een auto inbraak.
- een hond die dreigt te verdrinken door uitputting
Als je wel de politie nodig hebt, maar de situatie niet levensbedreigend is kun je gebruik maken van het landelijke politienummer (0900-­8844). Denk dan aan:
- een aanrijding met alleen blikschade.
- tot de ontdekking komen dat er (thuis of in de auto) is ingebroken, de dader is nergens te bekennen.
- hangjongeren die overlast veroorzaken in een portiek.

Afbeelding
advertentie