In Nederland wordt steeds vaker gekozen voor natuurbegraven.
In Nederland wordt steeds vaker gekozen voor natuurbegraven.

Kiezen voor een duurzame uitvaart

1 november 2023 om 13:26 Het laatste afscheid

DUURZAME UITVAART Duurzaamheid is voor veel mensen een belangrijk onderdeel geworden van hun leven. Waarom dan ook niet van de dood? Ook op het gebied van de uitvaart zijn allerlei duurzamere keuzes te maken. Van rouwkaarten tot rouwkist: er is een duurzamer alternatief. GreenLeave, een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers, maakt zich hard voor 100 procent duurzame uitvaarten in Nederland. Op de website van GreenLeave zijn allerlei tips te vinden voor een duurzame uitvaart.

KIST Veel uitvaartkisten zijn van hout of spaanplaat gemaakt. Spaanplaat breekt niet makkelijk af en er worden schadelijke stoffen gebruikt bij de productie. Het is daarom niet de meest duurzame keuze. Een kist van Nederlands hout, zoals wilg of populier is een milieuvriendelijkere optie. Duurzame uitvaartkisten worden vervaardigd zonder (chemische) lak of lijm en hebben geen ornamenten. De bekleding is van natuurlijk materiaal, zoals hennep, bamboe- of brandnetelvezel. Linnen is ook een optie. Een uitvaartkist of -mand van wilgentenen is ook een milieuvriendelijk alternatief.  Wie niet in een kist begraven of gecremeerd wil worden kan kiezen voor een wade met opbaarplank. In dat geval moet de overledene dan onder een doek liggen, een wade. Duurzame lijkwaden zijn gemaakt van hennep, linnen, wol of vilt.

Uitvaartfiets, natuurbegraven en bloemen uit eigen tuin

VERVOER Het vervoer van de kist per fiets, loopkoets of koets met paard is een duurzaam alternatief voor het vervoer per lijkwagen. Voorwaarde is wel dat deze vervoermiddelen in de nabije omgeving beschikbaar zijn. Vervoer per vrachtwagen of bestelbus doet het milieuvoordeel teniet. De meest duurzame kilometers zijn niet gemaakte kilometers, dus het meest voordelig voor het milieu is het wanneer het lichaam niet vervoerd hoeft te worden. Het laten plaatsvinden van de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde plaats voorkomt kilometers. Wanneer je kiest voor een duurzame uitvaart, kun je dit aangeven op de rouwkaart. Hierbij kun je bezoekers oproepen zoveel mogelijk per fiets of ov te komen. Wanneer je veel bezoekers verwacht, kun je een pendelbus laten rijden vanaf een ov-halte. 

ROUWKAART Een duurzamer alternatief is het digitaal versturen van (een deel van de) rouwkaarten. Wil je liever een fysieke kaart, kies dan voor kaarten gemaakt van 100% gerecycled papier, ongebleekt papier en een lichte papiersoort.

BLOEMEN Ook op het gebied van rouwboeketten is winst te behalen. Bloemen komen vaak van ver of worden gekweekt, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Je kunt daarom beter kiezen voor bloemen uit eigen tuin of een pluktuin. Of kies voor Nederlandse bloemen uit het seizoen en bloemen waarvoor bij de teelt weinig of geen gif gebruikt wordt, zoals biologische bloemen. Een rouwboeket is duurzamer dan een rouwstuk. Bij de laatste wordt vaak plastic en steekschuim gebruikt. Het laten maken van een krans van takken en bladeren van seizoensbloemen is eveneens een duurzamere keuze. Bezoekers kun je vragen één binnenlandse bloem mee te nemen om op de kist te leggen, in plaats van een heel boeket. 

NATUURBEGRAVEN Het aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland neemt toe. Op zo’n begraafplaats wordt minder of geen onderhoud gepleegd dan bij een reguliere begraafplaats. Er zijn alleen natuurlijke monumenten toegestaan (zoals een zwerfkei, een boomschijf of het planten van een boom). Het lijkomhulsel moet biologisch afbreekbaar zijn; dit kan een lijkwade, onbewerkte kist, een biologisch afbreekbare urn of een strooigraf zijn.

advertentie
advertentie